Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Portal de Transparència > Informació institucional, organitzativa i de planificació > Comissió Permanent > Acta reunió desembre 2018

Comissió Permanent

Acta reunió desembre 2018

dijous 17 de gener de 2019, per  AE-Agró

Reunida la Comissió Permanent d’Acció Ecologista-Agró a la Casa Verda de València, el dimecres 19 de desembre de 2018, amb la presència de Jorge Mateos (Camp de Morvedre) com a president, Quique Meseguer (Comissió Forestal) com a tresorer, Iban Roure (Camp de Morvedre) com a secretari i Cristina Navarro (Comissió de l’Aigua), Eva Tudela (La Ribera), Patricia Callaghan (Comissió de Territori) i Rafa Villalba en lloc d’Alberto Maravall (València en Bici) com a vocals. S’aprova l’acta de la reunió de novembre i es tracten els següents temes:

Junta Rectora del Parc Natural de la Serra Calderona

Actualment Acció Ecologista-Agró no té representant a la Junta Rectora del Parc Natural de la Serra Calderona. Per la importància d’este parc natural i per la seua proximitat a l’àrea metropolitana de la ciutat de València, així com pel fet d’estar repartit entre les comarques de Camp de Túria, Horta Nord, Camp de Morvedre i Alt Palància, la Comissió Permanent d’AE-Agró considera que caldria que ens plantejàrem si volem demanar estar presents. I, en cas afirmatiu, buscar al company o companya que ens representaria.

Quique Messeguer, vocal de la Comissió Forestal, sondejarà si algun component d’este grup de treball de l’associació vol representar-nos en esta junta rectora. Rafa Villalba, vocal de València en Bici, també ho farà entre els companys de la comissió de mobilitat d’AE-Agró.

Pel que respecta a la Junta Rectora del Parc Natural del Penyagolosa, Carles Arnal (Comissió Forestal) ha mostrat el seu interés a representar-nos. La Comissió Permanent veu amb bons ulls este interés. Però, tal com dicten els nostres estatuts, no podria representar-nos si ostenta qualsevol càrrec en algun partit polític.

Intervenció a Les Corts Valencianes sobre la Llei d’Economia Circular

La Comissió Permanent informa que ens han convidat a intervindre a Les Corts Valencianes amb motiu de l’inici de la tramitació de la Llei d’Economia Circular. Es tracta de realitzar una exposició d’aproximadament cinc minuts amb el nostre punt de vista. Com Paco Pinilla, Miquel Aguilar i Sara Aunés han constituït un grup de treball per a estudiar el Pla Integral de Residus (PIR), que està prou relacionat amb esta temàtica, es decidix que, si estan d’acord, ells prepararan la intervenció. I que Sara Aunés serà l’encarregada d’exposar-la a Les Corts.

Litigis contra l’Ajuntament de Moixent

El col·lectiu comarcal d’AE-Agró La Costera planteja la possibilitat d’iniciar tràmits legals contra l’Ajuntament de Moixent pel seu silenci administratiu sobre diferents consultes realitzades (conservació de patrimoni històric, caça...) i per incomplir l’acord al qual vam arribar pel conflicte del BIC (Bé d’Interés Cultural) de l’Embassament del Bosquet. La Permanent aprova iniciar els litigis oportuns contra este ajuntament.

Convocatòria del CAPMA, el Consell Assessor i de Participació del Medi Ambient

Després de rebre l’ordre del dia del pròxim Consell Assessor i de Participació del Medi Ambient (CAPMA) de la Comunitat Valenciana, convocat per al 20 de desembre, la Permanent, una vegada consultats els companys i companyes de l’associació interessats o afectats, decidix plantejar les següents qüestions en este òrgan. Pel que respecta a les masses d’aigua contaminades per nitrats, demanar mesures concretes per a evitar este tipus de contaminació, ja que fins ara l’administració autonòmica només es limita a avaluar la situació.

Sobre la posada en marxa de l’Observatori Ciutadà de l’Aigua de la Comunitat Valenciana, Antonio Goytre, company de la Comissió de Territori que ha participat en les reunions preparatòries pensa que serà poc efectiu. Però, confirma que anirà a la reunió constituent per a veure la seua evolució. Pel que respecta a les V Jornades sobre Educació Ambiental, estem a l’espera de la informació sobre els resultats que ens han de facilitar els nostres representants en esta cita, Juan Ruiz i Sara Aunés.

En el punt de precs i preguntes, la Permanent considera que caldria plantejar quan iniciarà la Conselleria de Medi Ambient l’expedient de declaració del Paisatge Protegit de les Muntanyes del Palància-Belcaire. També, a proposta de Lucía Moreno (Comissió de Territori), per què la Conselleria de Medi Ambient no es va posicionar en contra del projecte de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) del Port de València, del qual ja s’ha aprovat el Pla Especial, quan resulten molt evidents les seues conseqüències negatives quant a connectivitat d’ecosistemes, Canvi Climàtic…

Finalment, Santiago Gasset, del col·lectiu comarcal d’AE-Agró La Costera, planteja que demanem a la Conselleria de Medi Ambient que contacte amb la Conselleria de Justícia per tal d’aconseguir la justícia gratuïta per a les entitats mediambientals. A més a més, proposa sol·licitar que les edificacions de nova construcció disposen d’espais útils per a la nidificació d’aus urbanes, rates penades…

Reunió amb el Director General del Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental

El col·lectiu comarcal d’AE-Agró Camp de Morvedre es va reunir a Sagunt amb Joan Piquer, Director General del Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, i Teresa García, diputada de Compromís, per a analitzar els incompliments mediambientals de la cimentera Lafarge-Holcim en les pedreres del Salt del Cavall (Almenara-La Vall d’Uixó) i del Salt del Llop (Sagunt). Estos incompliments, segons ens van informar, comportaran expedients sancionadors.

Durant esta reunió també es va tractar el tema del control d’emissions de les empreses més contaminants. El Director General del Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental es va comprometre a posar en marxa en esta legislatura un servei informàtic capaç de processar, en temps real, les dades de les estacions d’anàlisi automàtiques dels fumerals d’estes empreses. Este sistema, segons Joan Piquer, serà capaç d’emetre automàticament alertes i prendre determinades decisions.

Al final de la reunió es va acordar trobar-nos de nou el Director General del Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental el 9 de gener de 2019 per a parlar del PIR. I el 12 de gener, mantindrem una altra reunió sobre les pedreres de Lafarge-Holcim.

Reforma de la Llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge (LOTUP)

Sobre la reforma de la Llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge (LOTUP) de la Comunitat Valenciana, la Permanent planteja esbrinar si implica o no noves mesures de conservació, si es modificarà la protecció dels 10 primers quilòmetres de terreny forestal al front litoral i si s’utilitzarà per a legalitzar habitatges dispersos a terrenys forestals. També cal veure com està el pla de participació de la LOTUP.

Nova Ordenança de Mobilitat a la ciutat de València

Rafa Villalba explica que la nova Ordenança de Mobilitat a la ciutat de València no suposa un gran abans. Parla molt de fluxos, però no de les necessitats dels ciutadans per a poder traslladar-se. Tampoc contempla la problemàtica de gènere. València en Bici ha preparat una ordenança alternativa en consonància amb les de moltes ciutats europees, però molt innovadora a casa nostra. Pròximament s’enviaran notes de premsa avançant els aspectes més rellevants de la nostra proposta.

Rafa Villalba també comenta que, en cas de no ser acceptades les nostres propostes, presentarem al·legacions a la nova ordenança. A més a més, afirma que cal tractar amb l’Ajuntament de València la problemàtica originada per la utilització dels carrils-bici per part dels usuaris dels patinets elèctrics.

Contenciós-administratiu Sidi Saler

La Direcció General de Costes ha donat permís d’ocupació i aprofitament del domini públic per a 70 anys a l’Hotel Sidi Saler, ubicat en la zona litoral del Parc Natural de l’Albufera de València en contra del criteri de l’Ajuntament de València i del d’AE-Agró. Per ara desconeixem si la Conselleria de Medi Ambient s’ha personat a l’expedient. Així que intentarem que l’Ajuntament de València no done llicència d’activitats a l’hotel. De fet, l’edifici està clarament fora d’ordenació i per a obrir-lo s’haurien de fer noves obres, que necessitarien noves llicències. La Permanent acorda que la Comissió Jurídica estudie el tema per si és viable presentar un contenciós-administratiu contra el permís donat per Costes.

Projecte de custòdia del territori a La Vall de Gallinera

Segons explica Víctor Navarro (Comissió de Territori) les parcel·les on es desenvoluparia el projecte de custòdia del territori de La Vall de Gallinera es troben a l’Ombria de Benirrama i a l’Ombria de La Vall la Gallinera, dins del Lloc d’Interés Comunitari (LIC) Valls de la Marina. Per tant, formen part de la Xarxa Natura 2000. Es tracta de zones de conreu abandonades des de fa uns 40 anys, ara amb freixes i aurons. Les parcel·les comprenen mitja hectàrea, per la qual ens demanen 3.500 euros. Hi ha una zona veïna amb cirerers que no caldria comprar, però per la qual es podria fer un sender. També hi ha dues parcel·les municipals al costat, que sumarien 3’4 hectàrees al projecte. A més a més, molt a prop hi ha dues parcel·les més de la Fundació Enrique Montoliu (FUNDEM).

Per tant, per a portar endavant este projecte caldria arribar també a un acord de custòdia del territori amb l’Ajuntament de La Vall de Gallinera. Si afegim impostos i contractació de treballs complementaris (com per exemple adequació de sendes botàniques), tot el projecte podria eixir per uns 6000 euros. La Permanent confirma efectuar la compra (com ja s’havia aprovat en la reunió de novembre) i posteriorment llançar campanyes de crowdfunding per a tractar de recuperar els fons invertits. Pròximament es realitzaran visites a la zona per a socis i simpatitzants.

Assemblea General Ordinària de 2019

La Permanent acorda convocar l’Assemblea General Ordinària 2019 de l’associació el dissabte 2 de març de 2019. Eixe dia s’hauran de renovar dos càrrecs de la Permanent, el de Quique Meseguer, tresorer i vocal de la Comissió Forestal, i el d’Eva Tudela, vocal de La Ribera.

*Esta acta va ser aprovada per la Comissió Permanent d’AE-Agró en la seua reunió mensual, celebrada a la Casa Verda de València el dimecres 16 de gener de 2019, amb la presència de Jorge Mateos (Camp de Morvedre) com a president, Quique Meseguer (Comissió Forestal) com a tresorer, Iban Roure (Camp de Morvedre) com a secretari i Cristina Navarro (Comissió de l’Aigua), Eva Tudela (La Ribera), Patricia Callaghan (Comissió de Territori) i Marian Sintes Maravall (València en Bici) com a vocals.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Acta reunió novembre 2018

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?