Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > La Plana > Natura > LIC Marjal d’Almenara > L’hivern de les grues (Grus grus)

Observació d’aus a la Marjal d’Almenara

L’hivern de les grues (Grus grus)

diumenge 10 de desembre de 2006, per  AE-Agró La Plana

Aquests darrers dos mesos estan sent excepcionals en quant a la presència de grues (Grus grus) a la Marjal d’Almenara. Altres anys ens teníem que contentar amb observar en vol a aquesta preciosa au mentres realitza la migració cap a terres del Sud.

Enguany, però, tenim la sort de poder observar-les de més prop i amb més temps. En la seua llarga migració, diversos grupets d’aquestes belles aus estan decidint prendres un descans per a alimentar-se i recuperar energies.

JPEG - 115.8 kB

Des de lluny i sense causar-lis molèsties, mitjançant els prismàtics i el telescopi, es pot observar el comportament de les grues, una oportunitat única i curta per a aprendre i gaudir d’aquestes aus. Les imatges d’aquest article varen ser preses ahir dissabte 9 de desembre. En eixe moment, la grua es trobava a soles, alimentant-se tranquilament. Pot ser les seues acompanyants en la migració ja hagen pres el vol cap al Sud o, senzillament, es trobaren en algun altre lloc de la marjal.

Hem constatat que les grues solen prendre lloc al mig dels arroçars de Peris, un lloc on les grues se senten segures mentres s’alimenten. A la finca, parcialment inundada, poden divisar una gran explanada sense obstacles que els permet prendre el vol només intueixen qualsevol perill.

Aquestes aus tenen una dieta omnívora. A la nostra marjal ben segur que s’alimenten de granotes, insectes, cucs i de matèria vegetal. A la devesa extremanya i a l’algeriana també s’alimentarien del fruit de l’alcina carrasca (Quercus ilex), el glà. També hi ha glans als xicotets coscolls (Quercus coccifera) del Punt del Cid i la Muntanya Blanca, però no són comparables amb els que trobaran al destí final de la migració.

JPEG - 151 kB

Als arroçars, les grues es troven rodejades d’altres aus: conviuen amb les gavines, ben nombrosses i representades per diverses espècies; els agrons blaus (Ardea cinerea), semblants a les grues, però de comportament més gandul; una parella d’agrons blancs (Egretta alba), entre aquests, una espècie excepcional i rara; les garsetes (Egretta garzetta) i els esplugabous (Bubulcus ibis), parents xicotets i blanquets dels agrons; les merites (Vanellus vanellus), nombròs hivernant, però que també ha criat enguany a la nostra marjal; i, un convidat forani amollat pels caçadors, el faisà (Phasianus colchicus), un au asiàtica, introduïda per a la temporada i que tindrà una vida ben breu a la nostra marjal.

En definitiva, a la Marjal d’Almenara tenim la sort de rebre espècies d’aus molt interessants i, aquests dies, la grua destaca sobre totes les demés, encara que només siga per la seua bellessa. Pot ser la presència d’aquest ocell puga contribuir a que s’apliquen de manera efectiva les mesures de protecció que deurien d’acompanyar a la declaració de la Marjal d’Almenara com a ZEPA (Zona d’Especial Protecció per a les Aus) .

Col·lectiu d’Almenara d’AE-Agró.


Veure en línia : Les Altres grues (26/10/2006)

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?