Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Notícies > Blogs > Méteo Sagunt-Corinto > Gener 2015: De les minves al vendaval

Part Meteorològic

Gener 2015: De les minves al vendaval

Dedicat a Joan Beltran, discret i fidel seguidor del blog, i al seu cunyat Tito que ens ha deixat massa prompte

dimarts 10 de febrer de 2015, per  AE-Agró

Gener de 2015 a l’Estació Meteorològica Sagunt-Corinto ha sigut un mes marcat per les escasses pluges, per les altes pressions de la primera quinzena i els vendavals dels darrers dies. En febrer hem entrat en el ple hivern, com va passar en 2012. Salut i cacaus!!!

L’actualitat mana, i ara ja estem en plena irrupció de l’ona de fred. Però, com a bons notaris de la Natura, hem de fer balanç del mes passat. Ahí va el mes destacat de gener de 2015:

Aigo vos demanam, i vos Senyor mos dau vent

Això cantava Maria del Mar Bonet, posant-ho en boca d’un llaurador mallorquí. Vent sense pluja. No és l’oratge que vol la terra, però és el que tenim. Quasi tot el territori valencià ha estat deficitari d’aigua, i només ha rebut el 45% de la mitjana climàtica per a gener, com es veu a l’informe de Josep Ángel Núñez per a l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET). Però, al litoral de Castelló i al Camp de Morvedre, el fracàs ha estat total: a Corinto 3,6 mm!!! A vore si la cançó de Maria del Mar anima els cels.

Per contra, han tornat els vendavals de ponent i mestral, dessecants i potencialment destructius.

De les minves...

La primera quinzena del mes ha estat dominada per l’anticicló, que el dia 9 va assolir la màxima pressió des del 1989 a València (1042,2 hpa a Corinto), i a Alacant la màxima pressió històrica: 1044,4 hpa. Un rècord molt subtil, que sobretot es va notar en la disminució del nivell del mar aquells dies fins a prop de 40 cm: les minves de gener.

Dies encalmats els de la primera quinzena que van portar a nits fresques i migdies càlids, amb una oscil·lació tèrmica (que sol ser ben reduïda a Corinto) que va rondar els 20ºC el dia 11. El mes, en conjunt, ha estat normal en temperatura, amb 11,3ºC de mitjana. Amb tot, la més freda dels darrers quatre anys.

.. Als vendavals

Es va complir la regla empírica que, després d’un rècord de pressió màxima, al cap de dos o tres setmanes, ens sol vindre un important vendaval. Així va passar el desembre de 1980 i el febrer de 1989. En aquest cas es va produir just als 21 dies, el dia 30. La seqüència mensual de pressió i recorregut del vent marca aquest contrast de quinzenes:

El dia 31 només recull el vent fins a les 17z. En realitat, va ser amb diferència el segon dia més ventós del mes.

Respecte a la raó d’aquest comportament, podem pensar que altes pressions excepcionals impliquen baixes pressions excepcionals per conservació de la massa atmosfèrica, i per tant gradients especialment forts entre unes i altres; i sembla que aquest cicle de dos-tres setmanes és el típic de la retirada d’aquests anticiclons, deixant pas a les fortes descàrregues atlàntiques.

A Corinto, el dia 30 la ratxa màxima va ser de 105 km/h, assolint els 100 en altres moments del dia. Quant a velocitat mitjana en el dia, ha estat el rècord de la sèrie amb 39,9 km/h; superant els 39,3 km/h del 5 de març de 2009 (que va arribar a 111 km/h de ratxa). A dalt es veu la gràfica del dia 30 (amb resolució d’un minut des del migdia).

Al conjunt de la Comunitat Valenciana, i sobretot a l’àrea metropolitana de València, el temporal va produir notables desperfectes. Per sort, sense víctimes (l’obrer desgraciadament mort a Benimàmet ho va ser per un accident laboral no atribuïble al vent).

Arriba l’hivern!

Just durant els primers dies de febrer s’ha produït la primera descàrrega d’aire polar continental d’enguany. A 850 hpa (1.500 m d’alçada) s’han registrat valors de -8ºC a prop nostre. I l’anticicló vol instal·lar-se al centre-nord d’Europa, canalitzant el corrent d’aire des del continent gelat. Febrer serà clarament més fred que gener, com al 2012.

Arc de Sant Martí

Enric Amer i jo vam fotografiar el mateix arc el dia 30. Ell des de l’Ullal de Quartons a Almenara, jo des de Corinto. L’arc de Sant Martí sempre ha estat signe d’esperança...

Aquestes ovelles de Navarra ens desitgen... Salut i cacaus!!!

Des de l’Estació Meteorològica Sagunt-Corinto informa Rafael Armengot.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Gener 2014: Què està passant?

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles