Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Notícies > Blogs > Méteo Sagunt-Corinto > Agost 2015: Estiu rècord

Part Meteorològic

Agost 2015: Estiu rècord

Mes prou càlid i molt plujós a l’Estació Meteorològica Sagunt-Corinto

dilluns 7 de setembre de 2015, per  AE-Agró

Després de mesos de sequera pel que respecta a les publicacions del blog Méteo Sagunt-Corinto, per fi tornen a la web d’Acció Ecologista-Agró els parts meteorològics del nostre company Rafa Armengot, que ens conta amb tot tipus de detall com ha sigut este estiu excepcional a l’Estació Meteorològica Sagunt-Corinto.

Remat a un estiu excepcional

Si juliol va batre el rècord de temperatura, i especialment els de temperatures mínimes, agost a penes s’ha quedat arrere. Amb 25,9ºC ha estat el tercer mes més càlid de tota la sèrie, només superat per aquest juliol i per agost de 2012. En això l’Estació Meteorològica Sagunt-Corinto ha contrastat amb el conjunt de la Comunitat Valenciana, on no ha estat tan càlid (segons ens conta Josep Ángel Núñez al seu resum per a AEMET -Agència Estatal de Meteorologia-). Tres forts ponents a Corinto els dies 13, 23 i 24 hi van ajudar.

Del ponent del dia 13 cal remarcar la seua sequedat excepcional: un punt de rosada de 0ºC (com es veu al gràfic) fa recordar a les masses polars d’hivern, malgrat que la temperatura va superar els 37ºC!

Les mínimes d’agost, 1ºC inferiors a les tan extraordinàries de juliol, amb tot han seguit tenint caràcter tropical (més de 20ºC) tots els dies excepte dos.

El quadre de temperatures mitjanes de la sèrie ajuda a posar el tema en context: la radical excepcionalitat de juliol ha estat decisiva, però sense ell altres estius haurien igualat o superat al d’enguany.

La mar

Va tindre el seu màxim tèrmic molt prompte, el 8 d’agost amb vora 29ºC. Des de llavors, ha baixat uns dos graus. Calent, però no tan excepcional al Golf de València. I tots hem notat com les piscines no eren a finals d’agost la sopa de juliol...

Màxim de pluja

Corinto només ha rebut una part residual de les molt abundants pluges registrades només uns quilòmetres més al nord, a la província de Castelló. Almenara, a 5 quilòmetres, està rebent d’una manera persistent unes pluges superiors en més del 75% a les de Corinto!

Malgrat tant de handicap, tant agost con el conjunt de l’estiu han estat els més plujosos de la sèrie de Corinto.

A la península, qualsevol inestabilització ha pres caràcter explosiu, donada l’altíssima energia acumulada. A La Valldigna i La Safor, una situació subtil va recollir fins a 200 mm en algun punt privilegiat. Els cumulonimbus responsables, com va remarcar Ángel Rivera, a l’eixida del Sol projectaven una ombra que arribava a la vall del Guadalquivir!

Ángel Rivera ha fet una entrada molt interessant al seu blog sobre l’extrema eficiència de La Safor i La Valldigna a l’hora de focalitzar pluges intenses. Recordem que, el 24 de març passat, un sistema convectiu va produir pluges de fins a 200 mm i inundacions a Alzira i Carcaixent (La Ribera Alta), i va tindre el seu vèrtex al mateix punt d’ara (l’embocadura de La Valldigna), però amb expansió oposada: cap al nord-oest en març, cap al sud-sudest ara. Punt privilegiat!

Quina temperatura mitjana?

Tradicionalment s’ha calculat la temperatura mitjana com la semisuma de màxima i mínima. Fer-ho d’una altra manera més ponderada requeria un registre i era un càlcul costós.

Però, les actuals estacions automàtiques permeten fer una integral de la temperatura del dia, promediant tots els registres de cada, per exemple, 10 minuts. Aquesta és una dada menys popular però més representativa de l’estat tèrmic del dia.

Les gràfiques dels passats dies 23 i 24 d’agost a Corinto permeten vore el contrast entre els dos mètodes.

Com es veu, tant la màxima con la mínima van ser superiors el 24, i per tant la temperatura mitjana. Però, l’àrea abraçada per la isoterma és clarament major el 23, i com a resultat la temperatura ponderada també ho és.

Crec per tant que, sempre que es puga, és convenient usar la integral tèrmica com a temperatura representativa. La mitjana tradicional s’haurà d’usar per a comparar amb sèries antigues o amb estacions sense registre.

Setembre comença amb inestabilitat. Vorem si plou en quantitat però amb coneixement!

Des de l’Estació Meteorològica Sagunt-Corinto informa Rafael Armengot.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Agost 2014: Rita Espantatrons

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles