Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Notícies > Paterna, ciutat de l’enderroc

Pam a pam

Paterna, ciutat de l’enderroc

La Coordinadora per la Protecció de Les Moles denuncia i lamenta la presència de més de 50 abocadors il·legals, alguns d’ells dins del Parc Natural del Riu Túria

dimarts 21 de maig de 2019, per  AE-Agró

La Coordinadora per la Protecció de Les Moles, entitat en la qual participa Acció Ecologista-Agró, denuncia que el terme municipal de Paterna (Horta Oest, València) està infestat d’abocadors il·legals. La Coordinadora ha detectat més de 50 punts negres, alguns d’ells dins del Parc Natural del Riu Túria. Segons esta entitat, l’ajuntament no ha fet res per evitar que Paterna s’haja convertit en un immens abocador il·legal. A part del problema de salubritat que hi suposen, la coordinadora també denuncia que molts dels abocadors es troben en entorns forestals, augmentant així el perill d’incendi.

La Coordinadora per la Protecció Les Moles ha realitzat un estudi sobre l’impacte dels abocadors il·legals en el terme municipal de Paterna (Horta Oest, València). En un principi, l’estudi només anava a realitzar-se al Paratge Natural de Les Moles. Però, va acabar estenent-se a la totalitat del terme municipal. El motiu? Doncs, que la Coordinadora va constatar que el problema no era exclusiu de Les Moles. Malauradament, com hem pogut comprovar, abocar enderrocs i estris en qualsevol punt del municipi és una pràctica habitual a Paterna. I, per desgràcia, l’ajuntament continua sense realitzar cap actuació per a evitar-ho.

Des de la Coordinadora, entitat en la qual participa Acció Ecologista-Agró, posen com a exemple d’este desgavell el Camí Vell de Llíria, on hi ha un abocador il·legal amb una superfície de més de 10.000 metres quadrats. O la via pecuària, el camí més antic de Paterna, on els enderrocs i el fem conviuen amb pins i altres espècies de vegetació mediterrània. També destaca negativament la presència de punts negres en el Parc Natural del Riu Túria, on fins i tot recentment s’han abocat enderrocs d’unes obres realitzades al Barranc de Serra. Altre punt negre és la zona de trinxeres i búnquers de la Guerra Civil que hi ha darrere del Polígon Industrial de l’Andana. Allí el patrimoni històric, completament abandonat, conviu amb les deixalles sense que l’ajuntament menege un dit.

Pel que respecta als abocadors il·legals presents al Paratge Natural de Les Moles, a més a més del consistori, des de la Coordinadora també assenyalen com a culpables d’esta situació als propietaris de les terres on pretén instal·lar-se Intu Mediterrani. En la zona on, en cas de prosperar, es construiria este mega centre comercial proliferen els abocaments. I ho estan fent sense que l’ajuntament obligue als propietaris a netejar els terrenys, malgrat el perill d’incendi que generen i els perjudicis que ocasionen a la fauna de Les Moles. Des de la Coordinadora sospiten que es vol degradar la zona i aplanar així el camí a la multinacional britànica Intu.

La manca de polítiques actives per a evitar la proliferació d’abocadors il·legals al terme municipal de Paterna és evident. Esta legislatura no hi ha hagut un pla de neteja, ni s’ha perseguit als infractors, ni s’ha vigilat les zones més sensibles per a evitar els abocaments. Com lamenten des de la Coordinadora, “vivim en un poble on es netegen els carrers del centre amb aigua amb aroma a pi, però es deixa tirar fem en qualsevol cuneta o zona apartada del bosc o de l’Horta sense que l’ajuntament prenga cartes en l’assumpte. Tan aficionat que és l’alcalde a les grans infraestructures i les marques buides de contingut, com la de #PaternaLovers, nosaltres li proposem una altra, #PaternaCiutatDelEnderroc, que per desgràcia s’acosta bastant més a la realitat”.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Els comerciants de Paterna es rebel·len contra Intu

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles