Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > Morvedre > Opinió > Alarma o responsabilitat

Camp de Morvedre

Alarma o responsabilitat

Article d’opinió de la nostra companya Mª Ángeles Soriano

dilluns 3 de juny de 2019, per  AE-Agró

La meitat de les espècies que conviuen amb nosaltres estan en perill d’extinció i per cada mort en accident de trànsit a Europa hi ha 21 morts prematurs provocats per la contaminació. El 76% dels europeus vivim en ciutats amb índexs de pol·lució superiors al permés. Són dades publicades en diferents mitjans a la consulta dels quals tothom té accés. Nosaltres vivim en una ciutat europea, Sagunt. Tots els dies escoltem els desastres que a escala planetària està ocasionant el Canvi Climàtic, conseqüència directa de l’activitat humana. També és culpable dels grans moviments migratoris.

Tenim, doncs, motius per a estar alarmats, molt alarmats diria jo. I per responsabilitat personal i com a ecologista, em sent en l’obligació de denunciar a tots els nivells i des de tots els àmbits possibles tot el que contribuïsca a empitjorar el Planeta i a actuar en conseqüència en la mesura de les meues forces i recursos.

Els problemes són globals i tots són importants, siga Romeu o l’Amazònia, el Palància o el Nil, l’Àrtic o el desert, la pesca de la Mediterrània o la de les balenes, els residus del Camp de Morvedre o els acumulats de manera vergonyosa als països del tercer món, l’agricultura extensiva o les indústries que deixen el primer món perquè els resulta més car i se’ls exigix més seguretat i se’n van a països pobres per a augmentar els seus beneficis, la saturació automobilística…

Però visc ací, a Sagunt, i és ací on pose el meu granet d’arena. I és en este entorn on efectivament he viscut i conviscut amb la indústria i on també hem lluitat moltes vegades en contra de la contaminació i per la salut laboral dels treballadors. No sé per què ara no ha de continuar sent així, quan a més a més el creixement de la població ha acostat les cases a les fàbriques amb el consegüent augment de les molèsties que ocasionen: sorolls, deterioració de l’aire...

És per això que cal fer mesuraments prop dels focus emissors. I quan s’han fet, doncs, hem pogut comprovar que, per exemple, el 7 de febrer de NOx es van aconseguir 544 µg/m³ en un sol dia, 1/3 del màxim permés en un any. Les PM10 van superar el valor límit diari els dies 5, 6 i 7 de febrer amb valors que dupliquen el permés. Este valor no ha de superar-se en més de 35 ocasions a l’any i en una setmana es va superar 3 vegades. Estes xifres han disminuït ostensiblement des que està posat el mesurador, la qual cosa ens indica que no era tan difícil posar els mitjans necessaris per a millorar les emissions.

A més a més, hi ha contaminants que no es mesuren i també són indicadors de la qualitat de l’aire. No entraré en si els límits que establix la Llei són els que han de ser o no, però de moment el mínim és que eixos límits no se sobrepassen i eixa responsabilitat és de l’administració. I és a ella a qui cal exigir que faça els controls necessaris i pose els mitjans que facen falta perquè tothom ho complisca. En l’actualitat ja estan en marxa alguns expedients en determinades empreses per no complir normatives concretes.

Sra. Cortijo, apostar per una indústria sostenible i arremetre contra els que pretenem que es controlen les emissions i evitar la destrossa de les nostres muntanyes és una contradicció difícil d’explicar. I mirar cap a un altre costat perquè la ciutadania estiga tranquil·la és la pitjor de les opcions. Els nostres veïns guanyaran en tranquil·litat si cada vegada som més les persones, organitzacions civils, sindicats, polítics o el que siga, disposats a enfrontar-nos a qui faça falta, en qualsevol part del món, que realitze una activitat de conseqüències mediambientals nefastes.

Mª Ángeles Soriano, membre d’Acció Ecologista-Agró i afiliada a CCOO.

Article publicat originalment en castellà pel diari El Económico el passat 31 de maig.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Lafarge i el seu compromís

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles